Cand rodeste marul meu?!

Cand rodeste marul meu?!
Atunci cand plantam in gradina un pom fructifer, ne intrebam oare cand va face fructe. Un raspuns clar la aceasta intrebare nu va putem da, insa va putem prezenta cateva elemente generale.
Inceputul fructificarii sau intrarea pe rod a pomilor depinde de mai multi factori, cei mai importanti fiind: specia, portaltoiul, sistemul de taiere sau de conducere a coroanei in primii 2—5 ani, de soi si de ingrijirile date (ingrasaminte, apa, combaterea bolilor si daunatorilor). Specia si portaltoiul actioneaza in stransa legatura asupra intrarii pe rod. Nu se poate spune ca, marul intra pe rod la 4—5 ani de la plantare, daca nu se precizeaza ca este vorba de soiuri de mar altoite pe portaltoi puternici, vigurosi (cum sunt: salbaticul, francul, sau ale tipuri vegetative viguroase), care necesita mai multi ani pentru dezvoltarea coroanei si pentru pregatirea aparitiei primilor muguri de rod, a florilor si fructelor. Aceasta pentru ca, aceleasi soiuri de mar altoite pe portaltoi vegetativi mai putin vigurosi, pitici, incep sa rodeasca la numai 2—3 ani de la plantare. Asemanator stau lucrurile la par, care altoit fiind pe par salbatic sau pe par franc, incepe fructificarea la 5—6 ani, in timp ce aceleasi soiuri altoite pa portaltoiul gutui rodesc la 3—4 ani. La prun, cires, visin, cais unde nu exista diferente mari intre portaltoi (ca la mar si par) rodirea incepe la 4—5 ani. La piersic la 3 ani. La nucii altoiti, dupa 4—5 ani, in timp ce la nucii obtinuti direct din seminte dupa 6—7 ani de la plantare. La coacaz si agris la 3 ani. La zmeur si capsun in anul al doilea de la plantare. O influenta mare asupra intrarii pe rod a pomilor o au lucrarile de conducere si formare a coroanelor. Cu cat in primii 4—5 ani dupa plantare se opereaza mai multe taieri (scurtari) de ramuri asupra pomilor, cu atat se amana, se intarzie intrarea lor pe rod. Ca atare pentru o rodire timpurie se vor face cat mai putine taieri (scurtari) asupra ramurilor. Nu trebuie insa sa se inteleaga ca, coroanele pomilor vor fi lasate sa creasca la intamplare, ele vor fi conduse dupa normele stabilite, folosind alte metode care nu influenteaza negativ intrarea pe rod. Pomii bine ingrijiti dupa plantare, adica cu solul din jurul lor lucrat si curat de buruieni, cu aplicare moderata de ingrasaminte, udati la nevoie si aparati de boli si daunatori prin stropiri, cresc mai repede si intra pe rod mai timpuriu. Se atrage insa atentia ca abuzul de ingrasaminte (cu azot sau gunoi de grajd) la pomii tineri, determina o crestere peste masura de bogata care intarzie intrarea pe rod. Atingerea productiilor maxime (pomi in plina rodire) depinde de aceiasi factori specificati mai sus. Merii si perii pe portaltoi vigurosi ajung la plina rodire cam dupa 13—15 ani, cei pe portaltoi putin vigurosi dupa 6—7 ani. Prunii, ciresii, visinii, caisii dupa 10—12 ani. Piersicii dupa 5 ani. Nucii dupa 15 ani cei altoiti si dupa 25 de ani cei din samanta.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.85 din 5 - 185 voturi.

Comentarii 1 comentarii

Stan Giuseppina 23 Aprilie 2014
Buna ziua,rnva rog sa ma ajutati:rnam un mar care e al doilea an pe rod dar i-au dat in varful ramurilor muguri de flori si doua frunzulite care au ramas asa nici nu a mai inflorit nici infrunzit! nu sunt negri cei 4-6 muguri care-i are nici pe trunchi nu se vede nimic! ce sa aiba? ce sa-i fac ca sa traiasca?rnmultumescrnGiuseppina

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 3 =