Ce este un motoburghiu si cum te poate ajuta?

Ce este un motoburghiu si cum te poate ajuta?
Un motoburghiu este un dispozitiv care este folosit pentru a crea gauri cilindrice in pamant (mai exact, pentru forarea straturilor superioare). Se compune dintr-o tija, un maner si o transmisie. In partea inferioara a tijei se afla un varf de ghidare si o lama elicoidala, realizate in principal sub forma de spirala. Toate motoburghiele sunt echipate cu un motor. Dispozitivele mecanizate folosite in industrie, cu actionare electrica sau pe benzina, pot fora puturi de pana la 3 metri adancime, strapungand cu usurinta cele mai dure straturi de sol.

Motoburghiul pentru forarea pamantului isi gaseste un numar mare de aplicatii: creeaza gauri pentru plantarea copacilor, foreaza puturi pentru aranjarea fundatiilor pe piloti si alte structuri de constructie. Clasificarea motoburghielor portabile, in functie de tipul de antrenare, este impartita in trei grupe: melc electric, melc hidraulic si dispozitive pe benzina.

Dispozitivele pe benzina reprezinta cea mai mare categorie de echipamente. Un motoburghiu alimentat cu gaz (cunoscut si ca burghiu electric) este cea mai buna optiune pentru uz casnic, atunci cand puterea unui burghiu manual conventional nu este suficienta. Patrunde cu usurinta in straturile de sol pana la 2-3 metri adancime, de fapt, adancimea gropii este limitata doar de dimensiunea extensiei burghiului.

Pe langa dispozitivele casnice, exista si categoriea de motoburghiu profesional, care sunt mecanisme destul de mari, controlate de doi operatori. Sunt echipate cu motoare puternice care iti permit sa forezi puturi in soluri problematice: pamant dur, sol nisipos sau pamant cu un continut ridicat de incluziuni stancoase.

Principala caracteristica a motoburghielor este ca toate motoarele sunt echipate cu o cutie de viteze, prin care cuplul motorului este transmis la aripa. In functie de clasa dispozitivului, se pot instala doua tipuri de cutii de viteze: pentru burghie grele - angrenaje melcate, pentru burghie usoare - cutii de viteze coaxiale. Combustibilul este de obicei benzina amestecata cu ulei.

Motoburghiu – Caracteristici si tipuri

Constructia  unui motoburghiu include un maner sau cadru pentru sustinere, burghie de diferite dimensiuni utilizate ca elemente distructive; functii si comenzi: reglarea puterii, schimbarea vitezelor; motoare grele in patru timpi sau motoare usoare in doi timpi. Dispozitivele electrice sunt o optiune mai putin populara decat cea anterioara, dar sunt si obisnuite si bine cunoscute.

Singura diferenta structurala intre mecanisme este motorul electric, toate celelalte elemente fiind identice. Utilizarea unui dispozitiv cu actionari electrice adauga avantaje si dezavantaje dispozitivului. Avantajele incontestabile ale motoburghielor electrice includ zgomotul redus, deoarece, spre deosebire de un motor pe benzina, actionarea electrica are un nivel de zgomot mult redus.

Dezavantajele sunt urmatoarele: motoarele electrice au o putere relativ mai mica decat cele pe benzina, adica cu aceiasi bani poti cumpara un motoburghiu pe benzina mai puternic, decat un dispozitiv cu motor electric.

Pentru uz casnic, acest lucru nu este deosebit de important, dar in cazul utilizarii profesionale, acest factor poate deveni critic. De asemenea, merita mentionat faptul ca dispozitivul trebuie conectat la retea, ceea ce ii limiteaza oarecum portabilitatea, iar bateria are tendinta neplacuta de a se epuiza in cel mai inoportun moment.

Motoburghiele hidraulice sunt clasificate ca instrumente industriale serioase. Principalul avantaj al unor astfel de instrumente fata de dispozitivele pe benzina si electrice, este functia inversa, care permite gaurirea atat in ​​sensul acelor de ceasornic, cat si in sens invers acelor de ceasornic. Datorita lor, este mult mai usor sa strapungi straturile problematice ale solului. Un dispozitiv hidraulic are intotdeauna mai multa putere.

Motoarele hidraulice ofera cea mai flexibila reglare a vitezei arborelui, ceea ce iti permite sa selectezi modul optim de foraj pentru diferite straturi de sol.

Singurul dezavantaj semnificativ al motoburghielor cu motoare hidraulice este finetea actionarii. Este intotdeauna necesar sa-l mentii curat, deoarece impuritatile mecanice din interiorul unitatii ii reduc semnificativ durata de viata.

Motoburghiu – Cum te poate ajuta?

Pentru proprietarii unui teren agricol, un motoburghiu de gradina este un instrument esential. Cu el poti executa gauri de diferite adancimi pentru plantat pomi, pentru amplasarea pilonilor pentru gard, piloni pentru fundatii etc. Desigur ca nu este posibil sa forezi pamantul peste tot. Acolo unde exista sol stancos cu incluziuni mari de roci dure, nu poti folosi un astfel de motoburghiu. Cu un dispozitiv manual poti lucra doar in soluri moi, dar un motoburghiu te poate ajuta sa faci gauri in soluri mai dure, la o adancime destul de mare.

Motoburghiul este un instrument special pentru gradina si terenuri agricole. Motoburghiu pamant - Numele spune totul: aparatul face gauri in pamant, fie ca este un produs pe benzina, fie ca este un produs electric, in functie de model. Achizitia merita pentru oricine doreste sa faca gauri in pamant rapid si usor si apreciaza rezultatele de calitate. 

Gaurile forate co motoburghiul sunt necesare in diferite lucrari:

  • Cand construiesti un gard, ai nevoie de gauri pentru ancorarea in siguranta a stalpilor de gard in pamant.
  • Magaziile de gradina si alte cladiri anexe beneficiaza de asa-numitele fundatii simple, care pot fi create cu usurinta cu ajutorul acestui instrument.
  • Oricine planteaza copaci si doreste sa-i asigure impotriva vantului, poate folosi motoburghiul pentru a face gauri potrivite pentru stalpii de sustinere din lemn.
  • Dispozitivul poate ajuta la plantarea arbustilor care au o radacina lunga, de exemplu, pini, tei si diferite tipuri de trandafiri.

Pe langa cele mentionate, exista multe alte modalitati prin care sa folosesti motoburghiul de pamant in gradina.

Orice gaura din pamant poate fi sapata si cu o lopata sau o sapa. Cu toate acestea, daca sapi, creezi gauri foarte largi. Motoburghiul, datorita designului sau, poate executa gauri de calitate si la adancimea potrivita, fara un efort prea mare.

Motoburghiul de pamant, pe de alta parte, ridica doar atat pamant cat este necesar. Daca dispozitivul este scufundat suficient de adanc, pamantul este scos odata cu excavarea. In cel mai bun caz, solul se aseaza ferm pe fir si apoi poate fi pur si simplu batut. 

Care sunt avantajele utilizarii unui motoburghiu?

Avantajele utilizarii unui motoburghiu sunt urmatoarele:   

  • Efortul necesar la lucru este mai mic decat la sapat manual;
  • Melcul din metal nu se sparge la fel de usor ca o lopata sau o sapa, atunci cand intampina obstacole;
  • Stresul asupra articulatiilor este semnificativ mai mic;
  • Lucrarea si rezultatul sunt mai curate deoarece instrumentul nu misca atat de mult pamant;
  • Pamantul din jurul gaurii ramane ferm;
  • Unele dispozitive pot manipula si radacini si pietre;
  • In functie de dimensiunea gaurii, poti plasa chiar si fundatii solide.

Un motoburghiu de pamant nu este potrivit pentru fiecare tip de sol. O conditie prealabila este ca terenul sa fie suficient de ferm. Cand executi gauri, nisipul uscat si instabil se scurge pur si simplu in gaura forata imediat ce scoti unealta. Solurile puternic compactate si foarte umede duc adesea la dificultati. Cu cat solul este mai ferm si mai umed, cu atat este nevoie de mai multa forta pentru a scoate burghiul, inclusiv solul, dupa forare. Responsabila de acest lucru, este presiunea negativa a pamantului.  

Motoburghiele de pamant au uneori dificultati cu gaurile inclinate. Aceste dispozitive sunt potrivite pentru a efectua gauri verticale. De asemenea, dispozitivele pentru utilizare in mediul casnic nu sunt suficient de lungi pentru a face gauri foarte adanci. In astfel de cazuri, trebuie utilizate dispozitive profesionale. Dar, pentru lucrari tipice de gradina, sunt de obicei suficiente. 

Motoburghiele sunt disponibile cu motoare pe benzina sau cu motoare electrice in care sunt integrate baterii reincarcabile.

Motoburghiele pe benzina reprezinta cea mai mare categorie de echipamente. Este cea mai buna optiune pentru uz casnic atunci cand puterea unui burghiu manual conventional nu este suficienta. Patrunde cu usurinta in straturile de sol pana la 2-3 metri adancime, si de fapt, adancimea putului este limitata doar de dimensiunea extensiei burghiului.

Motoburghiu – Cum functioneaza?

Motoburghiele au un motor integrat si din acest motiv, ofera mai multa putere. Foreaza gauri in pamant cu si mai putin efort, astfel incat, in ​​unele cazuri nu este nevoie de forta. Spre deosebire de dispozitivul actionat manual, utilizatorul nu mai trebuie sa insurubeze el insusi burghiul in pamant. Burghiul face acest lucru in mod automat.

Cu toate acestea, utilizatorul trebuie sa tina ferm instrumental motorizat, astfel incat burghiul sa intre singur in pamant intr-un mod controlat. Unele modele de motoburghie ofera optiunea de  a fi actionate de un singur operator, iar altele de doi operatori. Acest lucru poate face o mare diferenta in solul dificil, deoarece este mai usor ca doua persoane sa tina dispozitivul vertical, atunci cand instrumentul lucreaza din greu.

Cu toate acestea, dispozitivele sunt semnificativ mai grele in general, decat instrumentele manuale, deoarece aici se adauga greutatea motorului si a altor componente. Multe produse includ un  set de burghie interschimbabile, astfel incat sa poata fi create gauri cu diferite diametre de un singur dispozitiv.

Ca si in cazul altor unelte de gradina, producatorii ofera diferite tipuri de motoburghie cu diferite puteri. Uneltele fara fir sunt adesea mai ieftine, mai silentioase si mai usoare decat dispozitivele de gaurit pe benzina. Utilizatorii pot opta pentru costul energiei electrice sau pentru costul combustibilului. Spre deosebire de modelele alimentate la retea, cele pe benzina nu au cabluri enervante. Dezavantajele includ cerintele mari de intretinere, riscul defectarii premature a bateriei si pierderea performantei in comparatie cu motoarele pe benzina.   

Dispozitivele pe benzina sunt complet opusul celor electrice. Se caracterizeaza printr-o greutate mare, sunt destul de zgomotoase in functionare si emit gaze de esapament. Inainte de utilizare, trebuie sa alimentezi dispozitivul de fiecare data. Achizitia este adesea mult mai scumpa. Pe de alta parte, motoburghiele pe benzina sunt de obicei extrem de durabile si robuste si in plus, ofera cea mai mare performanta. 

Cum sa alegi motoburghie potrivite pentru nevoile tale?

Modelele de motoburghie pe benzina sunt mai des utilizate de firmele de gradinarit si amenajarea teritoriului. Persoanelor fizice care apreciaza puterea motorului, li se recomanda sa foloseasca instrumentele fara fir, care sunt si mai ieftine. Motoarele pe benzina sunt mai potrivite pentru cei care sunt obisnuiti cu un astfel de instrument si care pot efectua singuri intretinerea si reparatiile minore.

Diametrul placilor de taiere/melc/burghiu este un parametru care trebuie sa depaseasca valoarea gaurii din pamant cu 5 mm. Cu cat diametrul este mai mic, cu atat gaura va fi mai mica. Aceasta inseamna ca un burghiu electric trebuie achizitionat numai dupa ce decizi prin ce parametri se caracterizeaza obiectul in constructie.

Adancimea sculei, corespunde adancimii gropii. Cel mai simplu burghiu are o lungime limitata a tijei de sprijin. Pentru a creste inaltimea, in kit trebuie incluse tije suplimentare si elementele de fixare ale acestora. Cu cat sunt mai multe piese incluse in kit, cu atat burghiul va fi mai scump.

Aceste criterii se aplica oricarui tip de motoburghiu de pamant. Dar exista si caracteristici individuale care trebuie luate in considerare inainte de a cumpara un motoburghiu. Acestea includ parametrii electrici ai echipamentului: puterea, viteza si numarul de moduri.

De asemenea, trebuie luate in considerare caracteristicile de proiectare: tipul de motor (pe benzina, electric), precum si caracteristicile acestuia.

Alege un burghiu cu un sistem de pornire usor si un sistem de absorbtie a socurilor. Acest lucru va asigura confortul la locul de munca in sezonul rece. Un alt factor care influenteaza alegerea unui astfel de instrument, este structura solului. Dispozitivele puternice mai productive, sunt potrivite pentru orice teren, deoarece modelele usoare folosite pe terenul din gradina casei, nu fac fata solurilor pietroase si dense.

Nuante de functionare

Pentru a conecta un dispozitiv electric, este necesara o iesire la o sursa de energie trifazata. Motoburghiul pe benzina este folosit fara astfel de restrictii, dar este important sa se asigure suficient combustibil. De obicei, aceste instrumente necesita un amestec de benzina si ulei. In timpul functionarii, nivelul combustibilului trebuie verificat pentru a preveni mersul in gol, pentru a nu afecta durata de functionare a dispozitivului.

Motoburghiul trebuie amplasat strict vertical, iar daca apar abateri, opreste dispozitivul si indeparteaza-l. Motorul antreneaza mecanismul, iar cutia de viteze transmite cuplul la muchia de taiere. De obicei, unealta electrica este echipata cu un cutit cu melc. Este important sa verifici nivelul varfului, deoarece marginea tocita va reduce performanta dispozitivului. Si acesta, la randul sau, este principalul motiv pentru defectiunea unor componente precum ambreiajul si cutia de viteze. Ca urmare, melcul electric sau pe benzina nu va functiona. Unealta electrica trebuie depozitata numai intr-un loc uscat.

Inainte de a decide asupra modelului dispozitivului, trebuie sa intelegi ca a face gauri in sol este o munca fizica grea, asociata cu operarea echipamentului. Burghiul este rotit de motorul pe benzina, dar controlul vitezei de avans, setarea directiei, scoaterea periodica a duzei, balansarea usoara cand se fac gauri in argila si tinerea manerelor cand solul rezista la foraj, cade asupra operatorului. Utilizarea unui burghiu manual este dificila si traumatizanta din punct de vedere fizic, din cauza pietrelor si diferitelor obiecte situate in grosimea solului. Cand melcul intra in contact cu ele, se produce un recul si o smucitura puternica a manerelor. Prin urmare, atunci cand alegi un model si burghie suplimentare de diametre mari, trebuie sa-ti evaluezi in mod obiectiv capacitatile fizice.

Motoburghiu – Criterii de achizitie

Motor. Motoburghiele usoare sunt echipate cu motoare pe benzina in doi timpi, racite cu aer, cu un volum de 42 pana la 71 cmc. Volumul mare al cilindrului creeaza un cuplu ridicat, ai caror indicatori depind de tipul de sol la care dispozitivul poate face fata: nisip liber, pamant vegetal, turba sau argila densa, vascoasa si grasa lipita de spirala. Depinde de factorul de forta si de cat de mult este posibil sa fie marit in comparatie cu cel standard, diametrul burghielor folosite, precum si dimensiunea si numarul de extensii, fiecare dintre ele marind sarcina asupra motorului.

In ciuda faptului ca pentru motoarele in doi timpi trebuie sa se pregateasca constant amestecul de combustibil, spre deosebire de motoarele in patru timpi, acestea pot fi asezate pe o parte si transportate fara a scoate duza de foraj.

Cadru si manere de protectie. Turatia maxima a motorului, de la 3600 la 9500 rpm, este redusa cu un raport de 1:20, 1:33, 1:40 in cutia de viteze, ceea ce mareste cuplul. Partea inferioara, se instaleaza si se insurubeaza pe platforma suport, care este baza cadrului tubular. Manerele ergonomice sunt recomandate pentru a face gaurirea cat mai confortabila pentru utilizator. Acestea se gasesc cu precadere la modelele cu baterii sau cele cu motoarele pe benzina. Aceasta proprietate joaca un rol major, mai ales atunci cand ai de forat un numar mare de gauri in pamant. Pentru a-ti proteja mainile, trebuie sa porti manusi de lucru. Pantofii de siguranta sunt folositori pentru a-ti proteja picioarele. 

Numarul de operatori. Greutatea dispozitivelor pentru un lucrator, chiar si cu o freza, nu depaseste 20-30 kg.  Principalul dezavantaj al exploatarii oricarui motoburghiu de pamant este impactul invers care are loc atunci cand burghiul intalneste radacini groase, sarma, caramizi, pietre si alte obiecte ascunse in pamant. Pentru a controla mai bine si a amortiza smuciturile la modelele puternice, manerele nu sunt deschise, ca la modelele pentru un singur muncitor, ci inchise, cu o extensie mare a cadrului. Cu acest design, este convenabil ca doi operatori chiar si de statura mica sa scoata unealta atunci cand lucreaza.

Cum functioneaza ambreiajul?

Dupa ce motorul este pornit, melcul motoburghiului pe benzina nu incepe sa se miste. Acest lucru se face pentru siguranta, astfel incat freza rotativa sa nu interfereze cu utilizatorul care tine dispozitivul cu o mana. Responsabil pentru aceasta este ambreiajul, o unitate instalata intre motor si reductor, constand dintr-un tambur, arcuri de cuplare si saboti.

De indata ce operatorul centreaza motoburghiul si apasa pedala de acceleratie, placutele, sub actiunea fortelor centrifuge, diverg in lateral, intinzand arcul. Alunecarea lor de-a lungul interiorului tamburului se transforma intr-o cuplare stransa, suficienta pentru a incepe rotatia cutiei de viteze si pentru a transfera forta catre burghiu.

Pe masura ce burghiul se deplaseaza in sol, densitatea si alte caracteristici se schimba, mai ales daca intalneste corpuri straine. Daca burghiul nu poate invinge rezistenta solului, incepe sa alunece si se opreste, atunci motorul continua sa functioneze. Comunicarea cu cutia de viteze este intrerupta din cauza trecerii de la modul de viteza inapoi la modul de alunecare. Daca ambreiajul esueaza, burghiul se roteste chiar si in modul de relanti. Pentru a preveni acest lucru, trebuie sa urmezi recomandarile tuturor producatorilor, adica sa lucrezi la viteza maxima.

Micile motoare cu ardere interna ale motoburghielor pe benzina functioneaza in mod normal in 2 timpi, motiv pentru care ai nevoie de un amestec de combustibil. Cand cumperi un produs pe benzina, pe eticheta sunt enumerate atat raportul de amestec, cat si tipul exact de ulei de motor. De obicei, il poti obtine din magazinele hardware si, de asemenea, de la benzinarii. Se recomanda un recipient separat pentru amestecare, care este deja inclus la multe motoburghie de gaurit pamant. Acest lucru permite uleiului si combustibilului sa se amestece optim inainte de a le umple in rezervor.

Concluzie:

Navigand prin labirintul tehnologic al motoburghiilor, ne dam seama cat de esentiale sunt cunostintele pentru a face alegeri informate. De la puterea motorului, la subtilitatile ambreiajului si pana la ergonomia designului, fiecare detaliu contribuie la eficienta si siguranta muncii noastre. O investitie in echipament nu este doar o achizitie financiara, ci si un angajament fata de calitatea muncii pe care o realizam. Echipati corespunzator si informatii adecvat, suntem pregatiti sa transformam solul, sa cream si sa construim cu incredere si maiestrie. Echipamentul potrivit combinat cu pasiunea pentru munca este formula magica a excelentei in orice proiect.

 

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 - 1 =