Regina toamnei si simbol al Japoniei - CRIZANTEMA

Regina toamnei si simbol al Japoniei - CRIZANTEMA
Asociate cu toamna, crizantemele raman inflorite pana tarziu, la caderea brumelor. Exista foarte multe varietati, cu florile de culori, parfum si forme diferite. Sunt excelente pentru aranjamente florale, atat in vase cat si in gradini sau parcuri.

Vin de departe, din China si Japonia. Acolo traiesc doua surori ale crizantemelor pe care le stim cu totii, crizantema japoneza (Chrysanthemum indicum) si crizantema chinezeasca (Chrysanthemum chinensis). Primele sunt mici, in nuante de galben, iar cele chinezesti sunt ceva mai mari, colorate in alb, roz sau diferite nuante ale acestora.

Crizantemele cultivate fac parte din specia Chrysantemum hortorum, care cuprinde mii de soiuri si cultivaruri. Multe dintre ele sunt atat de diferite, incat cu greu ai putea spune ca sunt rude apropiate.

Astfel, exista crizanteme cu florile asemenatoare margaratei, anemonei, cu flori globuloase sau, dimpotriva, aplatizate. Marimea florilor variaza si ea foarte mult, de la "piticele" cu diametrul de 5-6 centimetri, pana la uriasele de pana la 25 de centimetri.

Culorile crizantemelor merg de la nuante inchise de violet (soiul Accent), pana la alb (soiurile Penny Lane, Luyona sau Breitner) sau galben (Axilia, Homaro, Graceland sau Frivoli).

Cultivarea crizantemelor

In Romania, crizantemele nu rezista la temperaturile scazute de afara, de aceea toamna se muta in spatii protejate, unde temperatura nu scade sub 5 grade Celsius, dar nici nu creste mai mult de 10 grade. Pana in luna martie, crizantemele puse la iernat se uda rar, cat sa nu se usuce complet pamantul din vas.

In gradina sau pe tereasa se scot in luna mai, chiar aprilie in anii mai caldurosi. Trebuie sa i se rezerve un spatiu suficient, pentru ca poate fi usor sufocata. Pamantul trebuie sa fie bine ingrasat si udat periodic, incepand de acum.

Citeste si cultivarea dirijata a crizantemelor

Lucrarile de ingrijire la crizanteme

Pentru a ajuta planta sa infloreasca toamna abundent, varful plantei se ciupeste, adica se scurteaza cu aproximativ 5-10 centimetri. Acest lucru face ca ea sa se ramifice la baza si sa dea nastere, mai tarziu, mai multor tulpini florifere.

In acelasi scop se practica si copilirea, adica ruperea lastarilor laterali de pe tulpini, la fel ca in cazul tomatelor.

Ultima lucrare importanta, si cea mai delicata, este bobocirea, lucrare specifica lunilor august-septembrie, cand apar primii boboci de crizantema.

Pentru ca planta da nastere, in varful fiecarei tulpini, nu unuia, ci mai multor boboci florali, pentru a obtine o floare mare, normal dezvoltata, se alege unul singur iar cei care au tendinta sa creasca in jurul lui, se indeparteaza cu delicatete.

Daca sunt lasati sa creasca, se vor sufoca unul pe celalalt iar varful tulpinilor florale vor capata un aspect neingrijit.

Se inmultesc prin drajoni sau butasi

O proprietate interesanta a acestor plante este drajonarea, ceea ce inseamna ca in apropierea tulpinii, din radacinile lor cresc lastari tineri, care pot fi desprinsi si plantati separat. Operatia este simpla si se face primavara tarziu, in aprilie-mai. Singurul dezavantaj este ca tufa-mama trebuie sa fie de dimensiuni mai mari.

O alta metoda de inmultire a crizantemelor, la fel de facila, este butasirea. Vara, din plantele cele mai mari si mai sanatoase se recolteaza butasi (fragmente scurte de tulpini) care se pun la inradacinat. Butasii se tin afara pana la prima bruma, pentru a se cali, abia apoi sunt mutati in locul de iernare.

Desi, tinandu-i atat de mult afara, o parte din acestia vor muri in decursul urmatoarelor luni, este o buna metoda de selectie, astfel incat in anul urmator vor supravietui numai plantele puternice, rezistente atat la factorii extremi de clima cat si la atacul unor boli sau daunatori.

Votati articolul

Regina toamnei si simbol al Japoniei - CRIZANTEMA
Rating:
Nota: 4.5 din 5 - 4 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 3 =