Cautare
Abonare Newsletter Gratuit
Aboneaza-te gratuit si primeste noutati pe email.
Ultimele comentarii
Dana spune: Doresc sa achizitionez acest tip de paravan ce dimensiuni are si cat costa va rog, se livreaza la domiciliu? Multumesc
05-Sep-2017 06:53:43
Raspunde la intrebare
Irimia Maria spune: Floarea mea are viermisori verzi care-i mananca frunzele,va rog cine-mi spune ce pot sa fac.I-am curatat toate frunzele si cand a inmugurit si iau crescut cateva frunze am gasit iar viermisori pe ele.
27-Aug-2017 09:14:56
Raspunde la intrebare
sescu stela spune: buna ziua.am citit mes.d-voastra si ptr.ca e iulie ma gandeam poate mai aveti vre-un puiut de muraya.eu sunt din Timis.daca aveti si mai dati si altora eu am facebook Sescu Stela.bafta la proiectul de
22-Iul-2017 10:14:39
Raspunde la intrebare

De vazut: Narcisele din Dumbrava Vadului, comuna Sercaia, judetul Brasov

De vazut: Narcisele din Dumbrava Vadului, comuna Sercaia, judetul Brasov


Narcisele din Dumbrava Vadului, judetul Brasov, atrag numerosi turisti. Aici este unul din putinele locuri din Europa unde narcisele cresc atat de des intr-o poiana, incat primavara formeaza un adevarat covor floral.

Dumbrava Vadului, cunoscuta si sub numele de Poiana Narciselor, Dumbrava Narciselor, precum si sub numele de Padurea Vadului este o padure de stejari, cu o suprafata de cca 400 ha, situata pe hotarul satului Vad, din comuna Sercaia, judetul Brasov.

Narcisele de la Poiana Vadului fac parte din subspecia Narcissus poeticus ssp. radiiflorus si seamana cu narcisele albe de gradina. Sunt insa mai gingase, cu frunzele subtiri si mult mai inguste decat cele ale rudelor lor cultivate. Tulpinile sunt firave si alungite. Tepalele sunt alungit eliptice, ingustate la baza si nu se acopera una pe alta. Din mijlocul lor apare un guleras scurt, galbui, dantelat, rosu pe margine.

Explicatia aparitiei acestei aglomerari de narcise aici este data de specialisti prin rarirea padurii din ultimele zeci de ani. Procesul de "dumbravire" a dus la inmultirea narciselor dar si a altor specii ierboase rare care au gasit pe solul umed un biotop favorabil. Solul umed este datorat precipitatiilor abundente din depresiunea Fagarasului si unui strat impermeabil aflat in adancime, care a declansat un proces de inmlastinire.

Speciile ierboase amintite care acompaniaza narcisele din Padurea Vadului sunt gramineele Nardus stricta (tepusica) si Molima caerulea, piciorul cocosului (Picmunculus acer), stirigoaia (Veratrum album), sclipetii (Potentilla tormentilla), macrisul (Rumex acetosa).

foto:dumbrava-narciselor.ro


Autor | Dragos Serban


Comentarii
Comentarii 0 comentarii