Cautare
Abonare Newsletter Gratuit
Aboneaza-te gratuit si primeste noutati pe email.
Ultimele comentarii
Ana spune: De unde il pot comanda?
20-Iul-2018 23:15:38
Raspunde la intrebare
Elena spune: Unde g?sesc seminte
02-Iul-2018 21:53:06
Raspunde la intrebare
arla spune: se si nv de 2 ori....care sunt sv si ne?
29-Mar-2018 00:12:00
Raspunde la intrebare

De vazut: Narcisele din Dumbrava Vadului, comuna Sercaia, judetul Brasov

De vazut: Narcisele din Dumbrava Vadului, comuna Sercaia, judetul Brasov


Narcisele din Dumbrava Vadului, judetul Brasov, atrag numerosi turisti. Aici este unul din putinele locuri din Europa unde narcisele cresc atat de des intr-o poiana, incat primavara formeaza un adevarat covor floral.

Dumbrava Vadului, cunoscuta si sub numele de Poiana Narciselor, Dumbrava Narciselor, precum si sub numele de Padurea Vadului este o padure de stejari, cu o suprafata de cca 400 ha, situata pe hotarul satului Vad, din comuna Sercaia, judetul Brasov.

Narcisele de la Poiana Vadului fac parte din subspecia Narcissus poeticus ssp. radiiflorus si seamana cu narcisele albe de gradina. Sunt insa mai gingase, cu frunzele subtiri si mult mai inguste decat cele ale rudelor lor cultivate. Tulpinile sunt firave si alungite. Tepalele sunt alungit eliptice, ingustate la baza si nu se acopera una pe alta. Din mijlocul lor apare un guleras scurt, galbui, dantelat, rosu pe margine.

Explicatia aparitiei acestei aglomerari de narcise aici este data de specialisti prin rarirea padurii din ultimele zeci de ani. Procesul de "dumbravire" a dus la inmultirea narciselor dar si a altor specii ierboase rare care au gasit pe solul umed un biotop favorabil. Solul umed este datorat precipitatiilor abundente din depresiunea Fagarasului si unui strat impermeabil aflat in adancime, care a declansat un proces de inmlastinire.

Speciile ierboase amintite care acompaniaza narcisele din Padurea Vadului sunt gramineele Nardus stricta (tepusica) si Molima caerulea, piciorul cocosului (Picmunculus acer), stirigoaia (Veratrum album), sclipetii (Potentilla tormentilla), macrisul (Rumex acetosa).

foto:dumbrava-narciselor.ro


Autor | Dragos Serban


Votati articolul

De vazut: Narcisele din Dumbrava Vadului, comuna Sercaia, judetul Brasov
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Comentarii
Comentarii 0 comentarii