Cautare
Abonare Newsletter Gratuit
Aboneaza-te gratuit si primeste noutati pe email.
Ultimele comentarii
sescu stela spune: buna ziua.am citit mes.d-voastra si ptr.ca e iulie ma gandeam poate mai aveti vre-un puiut de muraya.eu sunt din Timis.daca aveti si mai dati si altora eu am facebook Sescu Stela.bafta la proiectul de
22-Iul-2017 10:14:39
Raspunde la intrebare
Alexia Ecaterina spune: 4 linguri de otet si 3 lingurite de bicarbonat cu 1 lingurita de apa.La mine cel putin a mers.
19-Iun-2017 11:03:24
Raspunde la intrebare
Lupas Alexandra spune: Buna,Helleborusul pe care il am sta in curte intr_o jardiniera medie.Este corect sau trebuie tinut in casa?l-AM LUAT IN ACEASTA PRIMAVARA DIN oLANDA. Nu stiu cum sa-l ingrijesc.Oare la iarna il pot ad
19-Iun-2017 08:26:00
Raspunde la intrebare

De vazut: Narcisele din Dumbrava Vadului, comuna Sercaia, judetul Brasov

De vazut: Narcisele din Dumbrava Vadului, comuna Sercaia, judetul Brasov


Narcisele din Dumbrava Vadului, judetul Brasov, atrag numerosi turisti. Aici este unul din putinele locuri din Europa unde narcisele cresc atat de des intr-o poiana, incat primavara formeaza un adevarat covor floral.

Dumbrava Vadului, cunoscuta si sub numele de Poiana Narciselor, Dumbrava Narciselor, precum si sub numele de Padurea Vadului este o padure de stejari, cu o suprafata de cca 400 ha, situata pe hotarul satului Vad, din comuna Sercaia, judetul Brasov.

Narcisele de la Poiana Vadului fac parte din subspecia Narcissus poeticus ssp. radiiflorus si seamana cu narcisele albe de gradina. Sunt insa mai gingase, cu frunzele subtiri si mult mai inguste decat cele ale rudelor lor cultivate. Tulpinile sunt firave si alungite. Tepalele sunt alungit eliptice, ingustate la baza si nu se acopera una pe alta. Din mijlocul lor apare un guleras scurt, galbui, dantelat, rosu pe margine.

Explicatia aparitiei acestei aglomerari de narcise aici este data de specialisti prin rarirea padurii din ultimele zeci de ani. Procesul de "dumbravire" a dus la inmultirea narciselor dar si a altor specii ierboase rare care au gasit pe solul umed un biotop favorabil. Solul umed este datorat precipitatiilor abundente din depresiunea Fagarasului si unui strat impermeabil aflat in adancime, care a declansat un proces de inmlastinire.

Speciile ierboase amintite care acompaniaza narcisele din Padurea Vadului sunt gramineele Nardus stricta (tepusica) si Molima caerulea, piciorul cocosului (Picmunculus acer), stirigoaia (Veratrum album), sclipetii (Potentilla tormentilla), macrisul (Rumex acetosa).

foto:dumbrava-narciselor.ro


Autor | Dragos Serban


Comentarii
Comentarii 0 comentarii