Cand si cum se recolteaza papadia

Cand si cum se recolteaza papadia
Aceasta minunata buruiana, papadia (Taraxicum officinale) este, in acelasi timp, una din cele mai urate si interesante plante comestibile. Creste singura si fara sa aiba nevoie de nici un fel de ingrijire, pe borduri, pe campii, in curti si peluze si desi oricine stie cum arata, nu multi cunosc faptul ca papadia este si o planta medicinala.

Papadia se foloseste in tratarea bolilor biliare si hepatice, a gastritelor, reumatismului, aterosclerozei si varicelor. Printre altele, ceaiurile de papadie si-au aratat eficienta in combaterea obezitatii, a tulburarilor intestinale si a eliminarii toxinelor din sange. In plus, frunzele de papadie sunt delicioase in salate.

Cele mai bune frunze sunt cele tinere, care se recolteaza primavara, imediat cand apare planta, sau toamna tarziu, cand apar frunzele noi; sunt mai apreciate frunzele cele mai mici si tinere, pentru ca in scurt timp vor deveni amare, mai ales dupa ce papadia infloreste. Frunzele amare nu sunt nesanatoase, insa nu sunt pe placul oricui. Se aleg cele mai late frunze, care se taie exact sub mijlocul rozetei cu un cutit curat.

Florile de papadie se rup cu mana si se aleg numai cele foarte intens colorate, pentru ca acestea sunt cele mai proaspete si gustoase; recoltarea florilor se face tot primavara, imediat ce apar plantele. Sepalele se inlatura cu un cutit, pentru ca sunt amare.

Radacinile de papadie se recolteaza cu ajutorul unei lopeti sau cu mana. In general, recoltarea se face mai bine dupa perioadele ploioase, de pe terenuri fara pietre.

Votati articolul

Cand si cum se recolteaza papadia
Rating:
Nota: 2.92 din 5 - 26 voturi.

Comentarii 1 comentarii

eu sunt eu si tu esti tu 10 Octombrie 2018
iarba

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 - 3 =