Uscarea plantelor aromatice

Fiecare planta aromatica, fie ca ii recoltam radacina sau fructul, are o anumita perioada in care poata fi culeasa din natura. Pentru a pastra aromele plantelor aromatice si a legumelor, folosim o tehnica veche de sute de ani: uscarea. Uscarea este considerata a fi una din cele mai vechi forme de conservare, datand inca de acum 4000 de ani.
Uscarea plantelor consta in inlaturarea treptata a apei in exces, pentru a preveni aparitia bacteriilor si a mucegaiului. Este, nu-i asa, o modalitate simpla de a avea ierburi aromatice, legume si fructe tot anul. Cea mai simpla metoda de uscare a plantelor este sa le atarni de o sfoara si sa le lasi intr-un loc bine aerisit - aceasta este cea mai simpla metoda. E un procedeu care functioneaza cel mai bine la plantele de la care recoltam tulini si frunze, precum: mararul, rozmarinul, cimbrul de gradina, cimbrisorul, lamaita. In primul rand, se indeparteaza frunzele inferioare si se aduna 4-6 fire intr-un manunchiuri pe care sa il legi cu o sfoara sau o ata. Plaseaza buchetul intr-o punga de hartie maro, lasa tulpinile sa iasa din punga si leaga bine. Perforeaza niste gauri in punga, pentru a ajuta la circulatia aerului si atarna punga intr-un loc intunecat, rece, pentru cateva saptamani. Uscarea plantelor la soare este alta metoda ieftina de a obtine plante aromatice sau flori uscate. Aseaza un prosop pe o suprafata tare si uscata, apoi imprastie plantele pe el, astfel incat acestea sa nu se atinga intre ele. Peste noapte, adu plantele in casa, pentru a le pastra uscate. O a treia metoda este uscarea plantelor in cuptor. Aseaza frunzele si tulpinile plantelor intr-o tava, pe o hartie de copt. Incalzeste cuptorul la foc mic si lasa plantele inauntru pentru 2-3 ore; in functie de cat de puternic e cuptorul, e posibil sa fie nevoie sa ii lasi usa deschisa.

Votati articolul

Uscarea plantelor aromatice
Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 - 1 =