Rozmarinul - decor si aroma

Rozmarinul - decor si aroma
Rozmarinul este un arbust pitic, cu crestere compacta si cu miros parfumat al frunzelor.
Floarea care apare la planta mai batrana este de culoare liliachie, mai rar alba si frumos mirositoare. Este folosita ca planta decorativa datorita faptului ca este nepretentioasa fata de conditiile de vegetatie si ca planta aromatica pentru prepararea parfumurilor si a diverselor preparate cosmetice. Se foloseste si in bucatarie, pentru a aroma vinul, pentru a anihila mirosul carnii de berbec sau a pestelui de mare. Este un arbust care creste spontan pe malul Marii Mediterane, de unde s-a raspandit mai tarziu (secolul al VlII-lea) in intreaga Europa ca planta medicinala. Iernarea lui se face intr-o incapere rece (2-6°C), dar luminoasa, iar vara se orneaza cu el gradina, balconul sau pervazul unei ferestre. Amestecul de pamant in care se cultiva se compune din mranita si pamant de telina cu adaos de nisip. Inmultirea se face de obicei prin butasi facuti in primavara, care se acopera cu un clopot de sticla sau ceva asemanator pana la inradacinare. Se mai poate inmulti si prin seminte.

Votati articolul

Rozmarinul - decor si aroma
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 - 1 =