Bucatarie fara conservanti chimici. Cum poti avea iarna legume proaspete

Bucatarie fara conservanti chimici. Cum poti avea iarna legume proaspete
Este o intrebare pe care eu cred ca si-o pune orice locuitor al regiunilor cu clima temperata de pe glob. Romanii sunt artisti in conservarea legumelor si fructelor in gospodarie, prin saramura, uscare, afumare sau mentinerea in stare proaspata cu ajutorul catorva trucuri.

Dupa ce o vara intreaga s-au gasit verdeturi peste tot, iarna, exceptand pe cele din supermarketuri, iti ramane varianta legumelor congelate sau cea a conservelor de tot felul.

Parca ar merge totusi si ceva proaspat, proaspat dar cu gust, nu ca legumele olandeze sau turcesti ieftine si impresionant de mari. Daca vrei sa ai asa ceva, ce astazi pare aproape utopic, trebuie sa inveti sa devii "gradinar de apartament".

morcovii

Stii de la bunica ca cel mai bine se pastreaza in beci, in ladite cu nisip. Nu ai beci? Nu-i nimic, si balconul este la fel de bun, daca l-ai inchis. Nu uita sa pui o patura peste ladite, nu lasa lumina sa patrunda si ii mai apara de frig. In acelasi mod poti pastra si alte radacinoase precum sfecla pastarnacul, telina, sfecla rosie.

Varza

Este o leguma bienala, iar capatana de varza este facuta sa rezista la temperaturi destul de scazute. O vei putea pastra vreme indelungata daca o asezi cu cotorul intr-o tavita cu nisip, pe care ai grija sa il umezesti din cand in cand.

Struguri

Nu sunt legume, dar pe masa de sarbatori este frumos sa stea si un ciorchine proaspat cules. Cules de unde? De pe coarda de vita, desigur! Toamna, cand inca strugurii sunt parguiti, nu foarte copti, taie bucati de coarde de vita pe care sa se gaseasca vreo 4-5 ciorchini. Pastreaza-le la rece, cu un capat infipt intr-un borcan cu apa iar celalalt intr-un cartof. Poti culege strugurii chiar si dupa anul nou, nu se strica daca ii pastrezi la loc uscat si cat de cat intunecat.

Ceapa verde

Dupa ce se termina ceapa din sac sau din ladite, de fiecare data ultimele raman acolo cei mai pricajiti si mai sleiti bulbi. Daca sunt sanatosi (nu miros urat, nu sunt moi de putregai) pune-i intr-un pahar cu apa sau chiar direct intr-un ghiveci sau jardiniera, daca ai spatiu suficient. Lasa-i la caldura si in doua saptamani, vei avea o legatura de ceapa verde.

Nu este mult, dar cel putin stii ca ai obtinut-o acasa, fara pesticide sau ingrasaminte. Acelasi tratament se poate aplica si cateilor de usturoi, dar dureaza ceva mai mult pana sa creasca.

Patrunjel, marar, plante romatice...

... mai toate verdeturile cresc frumos si delicat la fereastra. fereastra nu este un moft, ci o conditie. Daca pui seminte de condimente in ghiveci, ele vor rasari rapid, dar pentru a obtine frunze suficient de mari pentru a fi folosite au nevoie de foarte foarte multa lumina. In caz contrar, vei avea in ghiveci niste plantute firave, de culoare galbuie (etiolate).

Votati articolul

Bucatarie fara conservanti chimici. Cum poti avea iarna legume proaspete
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 + 4 =