Obtinerea parfumurilor vegetale

Obtinerea parfumurilor vegetale
Din punct de vedere chimic uleiurile eterice sunt amestecuri de diverse substante, din care cele mai caracteristice si importante sunt hidrocarburile terpenice (sau terpenele) si derivatii lor, cum ar fi mircenul, gasit in hamei, geraniolul, extras din trandafiri, Iimonenul, din chimion, mentolul, din izma, camforul, etc.
Uleiurile eterice se gasesc in diferite parti ale plantei (flori, frunze, tulpina, radacini), acumulate in anumite celule, pungi sau canale. Formarea acestora si importanta lor pentru viata plantelor nu sunt cunoscute insa precis, desi s-au intreprins numeroase cercetari in aceasta directie. Se pare ca parfumurile joaca un oarecare rol in apararea plantelor si, in cazul speciilor entomofile, contribuie la atragerea insectelor, care le ajuta la polenizare. Exista familii de plante exceptional de bogate in uleiuri eterice, cum ar fi umbeliferele, compozeele, coniferele, labiatele si altoie total lipsite de substante aromatice, cum ar fi palmierii si gramineele, familii anemofile, deci care isi lasa polenizarea in voia vantului. Pentru extragerea uleiurilor eterice se folosesc trei metode principale. Cea mai cunoscuta este distilarea cu apa sau cu vapori de apa, prin care se extrag anumite uleiuri. In acest fel se obtine uleiul din petalele de trandafir. Stoarcerea manuala sau mecanica e folosita in cazul produselor brute, care contin o mare cantitate de ulei eteric, acumulat in pungi secretorii, de dimensiuni apreciabile, cum ar fi citricele. In sfarsit, absorbtia si macerarea bazate pe proprietatea uleiurilor eterice de a fi absorbite de grasimi sunt folosite pentru prelucrarea florilor aromatice al caror miros fin se modifica prin distilare. Macerarea consta in infuzarea florilor in ulei de masline, intr-o baie de aburi, incalzita pana la 50°C. Absorbtia se realizeaza cu ajutorul unor placi de sticla cu rame de lemn lungi de circa 1 m, unse la capete cu un strat subtire din cea mai buna untura si pe deasupra se presara petale sau flori. Uleiul eteric, evaporandu-se, e absorbit de grasimi, obtinandu-se dupa repetarea de 25-30 de ori a operatiei o pomada grasa, parfumata, denumita „ulei antic", materie prima pentru parfumuri. Astfel de pomezi pot fi folosite direct in industria sapunurilor fine sau prin extractia cu alcool absolut (90°) a parfumurilor cunoscute sub numele de „ulei concentrat de flori". Din aceste uleiuri concentrate de flori se obtine apa de colonie. Ea isi are originea intr-un preparat obtinut in orasul Colonia (Koln din R.F.G.) in secolul trecut, in anul 1709.

Votati articolul

Obtinerea parfumurilor vegetale
Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 1 + 5 =