Cautare
Abonare Newsletter Gratuit
Aboneaza-te gratuit si primeste noutati pe email.
Ultimele comentarii
arla spune: se si nv de 2 ori....care sunt sv si ne?
29-Mar-2018 00:12:00
Raspunde la intrebare
cristina spune: Buna ziua, pot folosi pentru tuberoze ingrasamantul chimic folosit pentru orhidee? multumesc! O zi frumoasa!
13-Mar-2018 16:04:39
Raspunde la intrebare
Marius spune: Cel mai simplu mod de a scapa de mucegai https://www.youtube.com/watch?v=bBZBPSFoCjI
03-Mar-2018 13:21:38
Raspunde la intrebare

Ghid de boli si daunatori la cyclamen

Ghid de boli si daunatori la cyclamen


Cyclamenul este o floare pe cat de eleganta si frumoasa, pe atat de fragila si pretentioasa. Cu toate astea, ea se poate cultiva cu succes, daca ii sunt asigurate conditiile optime si este tratata imediat ce afiseaza simptomele unei boli sau al prezentei daunatorilor. Iata un ghid complet al problemelor care pot aparea la cyclamen si cum pot fi ele combature sau prevenite...

Daca frunzele...

* devin moi, se acopera cu mucegai cenusiu, apoi devin maronii si se usuca – planta este afectata de mucegaiul cenusiu (Botrytis cinerea). Boala apare in conditii de temperaturi prea scazute, umiditate ridicata si lipsa aerisirii corespunzatoare. Pentru combatere, partile bolnave ale plantei trebuie indepartate, udarile se raresc, se incepe aerisirea camerei in care sta ghiveciul, iar planta se pulverizeaza cu un fungicid (se gaseste in florarii sau magazinele de casa si gradina).

* se ingalbenesc pornind de la baza si evoluand inspre varf/margine, si, in timp, radacinile devin maronii – planta sufera de fusarioza (Fusarium oxysporum). Boala apare mai ales in perioada de inflorire si se combate prin schimbarea substratului sau aplicarea unei solutii fungicide direct pe pamant.

* prezinta, pe partea superioara, pete rosietice cu mijloc albicios – planta est afectata de patarea frunzelor (Septoria cyclaminis). Partile bolnave ale plantei trebuie rupte si arse, pentru a nu infecta si alte plante.

* se ingalbenesc si se usuca rapid, iar coletul este brunificat – planta sufera de brunificarea coletului si radacinilor (Thielaviopsis basicola). Pentru combatere, se folosesc fungicide.

* se ingalbenesc si planta se ofileste rapid – cyclamen este atacata de putregaiul moale (Erwinia carotovora), boala transmisa prin seminte, pamant sau apa. Pentru combatere, trebuie evitata caldura, excesul de apa si fertilizarea. Plantele bolnave trebuie distruse.

* sunt deformate, decolorate – floarea e atacata de acarieni (Steneotarsonemus pallidus) si se combate cu substante acaricide, care se gasesc in florarii sau magazinele de specialitate.

* se ofilesc si au marginile rasucite – planta nu e bolnava, ci sufera din cauza conditiilor improprii: lumina prea puternica si aer prea uscat.

* sunt mici – planta are nevoie de ingrasaminte in dozele recomandate.

Daca radacina...

* putrezeste – planta este atacata de o ciuperca, Cylindrocarpon radicicola, care se combate prin stropiri cu fungicide direct pe pamant si frunze.

* se innegreste – cyclamen sufera de brunificarea coletului si radacinilor (Thielaviopsis basicola); citeste detaliile mai sus.

Daca bobocii...

* devin moi, se acopera cu mucegai cenusiu, apoi devin maronii si se usuca – planta este afectata de mucegaiul cenusiu (Botrytis cinerea); citeste detaliile mai sus.

Daca florile...

* devin moi, se acopera cu mucegai cenusiu, apoi devin maronii si se usuca – planta este afectata de mucegaiul cenusiu (Botrytis cinerea); citeste detaliile mai sus.

* putrezesc – planta este atacata de o ciuperca, Cylindrocarpon radicicola; citeste detaliile mai sus.

* sunt deformate sau decolorate – planta e atacata de acarieni (Steneotarsonemus pallidus); citeste detaliile mai sus.

* sunt prea putine – planta are nevoie de ingrasaminte.


Autor | Dragos Serban


Votati articolul

Ghid de boli si daunatori la cyclamen
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Comentarii
Comentarii 1 comentarii

Irimia Maria 2017-08-27 09:14:56

Floarea mea are viermisori verzi care-i mananca frunzele,va rog cine-mi spune ce pot sa fac.I-am curatat toate frunzele si cand a inmugurit si iau crescut cateva frunze am gasit iar viermisori pe ele.Multumesc!