Cautare
Abonare Newsletter Gratuit
Aboneaza-te gratuit si primeste noutati pe email.
Ultimele comentarii
cristina spune: Buna ziua, pot folosi pentru tuberoze ingrasamantul chimic folosit pentru orhidee? multumesc! O zi frumoasa!
13-Mar-2018 16:04:39
Raspunde la intrebare
Marius spune: Cel mai simplu mod de a scapa de mucegai https://www.youtube.com/watch?v=bBZBPSFoCjI
03-Mar-2018 13:21:38
Raspunde la intrebare
Doru spune: Cine comercializeaza semin?ele de chimen
13-Ian-2018 10:34:57
Raspunde la intrebare

Cultivarea tuberozelor in gradina

Cultivarea tuberozelor in gradina


Tuberozele, numite si Chiparoase sau Polyanthes, sunt plantele erbacee cu bulb. Pot atinge chiar si 1 metru inaltime si au flori asezate in spic, parfumate, de culoare alb-rozlie. Se cultiva de obicei in sere, pentru ca se preteaza foarte bine in buchete de flori taiate, insa pot fi cultivate si in gradina.

Cultura incepe in aprilie, cand bulbii de tuberoze se pun in ghivece de 12-13 cm diametru, intr-un amestec bogat, format din mranita, pamant de telina si nisip. Plantele se uda la nevoie si se tin intr-o camera nu foarte calda. Pentru a avea flori mai timpurii, bulbii se tin in camere calduroase si se trateaza cu ingrasaminte.

Tuberozele se planteaza in gradina pentru a obtine flori cu tija lunga si pentru a inmulti bulbii. Bulbii mari se pot planta direct afara pe la sfarsitul lui aprilie sau in luna mai, la 20 cm distanta. Tuberozele astfel cultivate infloresc in septembrie. Bulbii mici nu se arunca niciodata, ci se planteaza in straturi mai dese – ei vor inflori de abia in anul urmator sau atunci cand vor atinge dimensiunea corespunzatoare.

Pe timpul verii, tuberozele se uda si se curata de buruieni. Cand vine toamna, imediat dupa prima bruma, bulbii trebuie scosi din pamant, scuturati de pamant, tunsi pana la 1/4 din lungimea frunzelor si pusi la pastrat in pungi de hartie, in loc intunecat si racoros.


Autor | Dragos Serban


Comentarii
Comentarii 3 comentarii

cristina 2018-03-13 16:04:39

Buna ziua,

pot folosi pentru tuberoze ingrasamantul chimic folosit pentru orhidee? multumesc!
O zi frumoasa!

stefan 2016-04-25 10:05:06

Buna ziua.
Am plantat bulbi de tuberoze in data de 9 aprilie. Pamantul in momentul plantarii era ravan si nu am udat dupa plantare.Dupa plantare am acoperit la nivelul solului cu folie de politilena pentru a incalzi solul.In data de 22.04. bulbii nu dau semne de incoltire si ma intreb daca nu trebuie sa ud bine terenul.Din experienta pe care o aveti poate aveti amabilitatea sa imi spuneti parerea dumneavoastra.
Multe multumiri.

Octavian 2014-01-14 18:33:24

Toti bulbii(indiferent de anul de vegetatie)se planteaza cel tarziu in luna aprilie(maxim 15 aprilie).Foarte adevarat ca bulbii infloritori se planteaza la aprox. 20 cm intre ei,dar nu este putin nici la 10 cm.Mare atentie dragii mei ca de la un hobby puteti ajunge cultivatori de succes.Nu este o gluma!Este povestea culturii noastre.Daca va putem ajuta cu informatii despre cultivarea acestei flori deosebite nu ezitati sa ma contactati la tel.0766777268.Cu mult respect,Octavian Nasta