Menta, planta aromatica usor de cultivat. Proprietatile sale medicinale

Menta, planta aromatica usor de cultivat. Proprietatile sale medicinale
Exista multe varietati de menta, dintre care, cele mai cunoscute sunt Mentha piperita si Mentha spicata. Planta aromatica, poate fi cultivata atat in gradina, cat si in ghivece.
Face parte dintr-o familia Lamiaceae, alaturi de alte plante aromatice precum cimbrul, cimbrisorul, maghiranul, salvia si levantica.

Denumiri populare: izma de gradina, minta, minta de gradina, minta calului, voesnita, izma creata, piperita.

Menta este o planta medicinala care se raspandeste foarte repede, imediat ce a fost plantata intr-un colt de gradina. Exista multe varietati de menta, dintre care, cele mai cunoscute sunt Mentha piperita si Mentha spicata, noteaza agroromania.manager.ro.

Menta piperita creste pana la aproape 90 cm inaltime iar florile sunt mici, de culoare violet deschis; apar la capatul ramurilor si infloresc pe aproape toata perioada de crestere.

Mentha spicata creste pana la 60 cm inaltime iar florile acesteia sunt deosebite, de culoare alba-purpurie.

Cultivare si ingrijire

Este o planta foarte rezistenta si poate fi cultivata aproape in orice zona din Romania. Creste bine in orice tip de sol, prefera soarele, dar tolereaza si umbra partiala.

Potrivit sursei citate, menta poate fi plantata oricand in perioada de dezvoltare, radacinile proaspat divizate se vor prinde mai bine daca sunt plantate intr-o zi racoroasa si umeda, primavara sau toamna.

Menta trebuie udata din abundenta imediat dupa ce a fost  plantata, pana cand se prind radacinile.

Desi menta poate fi plantata oricand in perioada de dezvoltare, radacinile proaspat divizate se vor prinde mai bine daca sunt plantate intr-o zi racoroasa si umeda, primavara sau toamna. Menta se va aseza pe randuri formate la 45-60 cm , cu 5-10 cm intre plantute.

Inmultire

Se inmulteste prin divizarea radacinilor si se planteaza oricand in perioada de crestere.

Chiar daca se culeg mai multe frunze si ramuri, menta se reface curand intr-o tufa imensa.

Toate speciile de menta au numeroase intrebuintari culinare. Menta se foloseste pentru aroma sa racoritoare la prepararea limonadei, a dulciurilor (inghetata, caramele, ciocolata), pentru lichioruri, cocktail-uri, ceaiuri, salate si sosuri.

Intrebuintari medicinale

Este frecvent utilizata sub forma de infuzie pentru afectiunile stomacale.
Se recomanda in tratamentul diareei pentru proprietatile sale astringente si antiseptice.

Mai mult decat atat, contribuie la ameliorarea durerilor de cap si a celor reumatice.

Ceaiul de menta poate fi consumat in orice moment al zilei pentru ca este tonic, bogat in vitamine si are un gust foarte placut. Vitamina B, potasiul si calciul determina cresterea tonusului muscular,

Sinuzita poate fi tratata cu menta pentru ca mentolul dilata membrana mucoasei nazale. Prin urmare, se fac inhalatii si masaje in zona gatului.

Gratie proprietatilor decongestionante, expectorante si antivirale, menta combate tusea seaca prin eliminarea mucusului din plamani si bronhii.

Pentru a prepara ceaiul puneti o lingura de frunze proaspete sau uscate in 250 ml apa fierbinte. Lasati ceaiul la infuzat 4-5 minute, apoi serviti-l cu miere de albine si lamaie.

Votati articolul

Menta, planta aromatica usor de cultivat. Proprietatile sale medicinale
Rating:
Nota: 3.7 din 5 - 5 voturi.

Comentarii 1 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 - 2 =