Bolile citricelor: ce deficiente arata frunzele?

Bolile citricelor: ce deficiente arata frunzele?
Se spune ca mai bine decat sa combati o boala, e de preferat sa o previi. Astfel, daca citricele beneficiaza de ingrijiri adecvate, nu vor avea probleme cu daunatorii sau cu bolile plantelor. Frunzele sunt primele care semnaleaza prezenta unor lipsuri sau afectiuni.
Astfel, daca...

* frunzele sunt galbene, deschise la culoare – inseamna ca planta are lipsa de fier sau alte microelemente; arbustul se trateaza cu un ingrasamant bogat in fier. Daca solul este calcaros, trebuie mai intai scazuta aciditatea.

* frunzele sunt galbene, chiar albe, arata ca arbustul nu este ingrijit adecvat: cand solul e prea umed sau rece, radacinile incep sa putrezeasca si nu mai pot transporta nutrientii la frunze.


* frunzele au pete si margini maronii – carenta de potasiu sau pamant prea umed in ghiveci.

* frunzele au pete maronii si varfurile uscate – arbustul a fost ars de soare cand a fost scos dintr-o incapere mai intunecoasa in care a iernat, afara, direct in soarele puternic.

* frunzele sunt rasucite si uscate – pamantul din ghiveci este prea uscat. Daca problema apare numai pe o ramura, atunci este semnul unei infectari cu ciuperci, care se combate prin taierea ramurii respective de pe arbust si stropirea cu un fungicid.

* frunze foarte inchise la culoare – lipsa de fosfor.

* frunzele cad si ramurile se usuca – caderea frunzelor este normala iarna, cand arbustul sta in frig si beneficiaza de mai putina lumina.

Votati articolul

Bolile citricelor: ce deficiente arata frunzele?
Rating:
Nota: 4.1 din 5 - 15 voturi.

Comentarii 1 comentarii

Bogosel Dan Lucian 06 Octombrie 2018
Buna ziua. As avea si eu nevoie de ajutor. Locuiesc la bloc, am cumparat anul trecut un lamai care era incarcat cu fructe, frunze si flori, cu o varsta de peste 5 ani. Il tin pe o terasa inchisa, cu pozitionare spre vest, cu zona luminata pe o lungime de 4 m, la distanta de aproximativ 1m de calorifer. Din perioada lunii iunie au inceput sa-i pice frunzele si fructele, pe frunze aparand pete maronii si uscandu-se la varfuri. Pe toata perioada a fost udat odata la 2 saptamani, cand pamantul era uscat si am folosit un ingrasamant pentru citrice de la Vitaflora 10ml la 3L apa si l-am stropit cu Amalgerol 10ml la 1L apa si cu Topsin. Paduchi, paianjeni sau alti daunatori nu se vad pe el. Camera a fost aerisita, dar nu a fost supus curentilor de aer. Acum mai are doar cateva frunze si 4 fructe, dar au inceput sa-i apara muguri. Ce as putea sa fac cu frunzele ruginii si cum sa previn aparitia lor? Multumesc.

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 + 5 =