5 sfaturi pentru intarirea sistemului imunitar

5 sfaturi pentru intarirea sistemului imunitar
Fructele si legumele prezinta numeroase beneficii pentru sanatate. Ele sunt bogate in nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului: vitamine, antioxidanti, minerale si oligoelemente.
Consumul de fructe si legume este asociat cu un risc scazut de instalare a bolilor croncie, precum maladiile cardiovasculare si unele tipuri de cancer. In plus, acestea contribuie la formarea unei bariere naturale, care protejeaza pielea de efectul nociv al razelor ultraviolete.

Exercitiile fizice regulate, consumul moderat de alcool si alimentatia sanatoasa pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Potrivit unui comunicat remis Mediafax, iata 5 sfaturi esentiale pentru a imbunatati apararea naturala a organismului.


Consumati fructe si legume la fiecare masa

Acestea abunda in fibre specifice, numite prebiotice, care raman nedigerate de enzimele digestive si ajung intacte in colon, unde hranesc bacteriile benefice – probioticele. Pentru a ne asigura necesarul de prebiotice trebuie sa mancam 2-3 fructe si 400-600 de grame de legume zilnic. Dintre legume nu trebuie sa uitam prazul, varza, inclusiv varza murata, brocoli, sparanghelul, fasolea verde, sfecla, ceapa, usturoiul, recunoscute pentru cantitatea mare de prebiotice continute. Incercati sa mancati cat mai multe fructe si legume în stare cruda sau cat mai putin preparate termic.

Optati pentru cereale integrale

Produsele cerealiere ne asigura un aport semnificativ de fibre, cu conditia de a nu fi rafinate. De aceea, este bine sa alegem paine integrala, cu multicereale, paste integrale, orez brun, fara sa uitam de cerealele despre care nutritionistii vorbesc mult în ultima vreme: guinoa, hrisca, bulgur.

Un iaurt in fiecare zi

Laptele fermentat sub forma de iaurt, kefir, sana contine bacterii lactice si bifidobacterii, care nu sunt altceva decat principalele probiotice aflate la nivelul florei intestinale.

Spre exemplu, kefirul contine cel putin 30 de specii de bacterii lactice. Persoanele care manifesta intoleranta la lactoza pot consuma, fara grija, kefir, deoarece lactoza (zaharul din lapte) fermenteaza si este transformata în acid lactic chiar sub actiunea probioticelor. În schimb, persoanele alergice la proteinele din lapte nu pot consuma nici kefir, nici alt sortiment de iaurt, si atunci acestora li se recomanda suplimentarea cu probiotice.

Evitati carnea rosie

Deoarece favorizeaza productia de toxine in timpul digestiei si genereaza procese de putrefactie, carnea rosie consumata în exces poate perturba echilibrul florei intestinale. Ca surse de proteine de calitate, nutritionistii recomanda pestele, carnea de pui, de curcan, dar si cele de origine vegetala din leguminoase (mazare, fasole, linte, soia).

Spuneti STOP factorilor care dezechilibreaza flora intestinala

Stresul, alimentatia nesanatoasa, abuzul de medicamente (în special antibioticele) cauzeaza dezechilibrul florei intestinale. Acest lucru are un impact serios asupra starii de sanatate, conducand la: infectii repetate, acnee, micoze, tulburari digestive (diaree, constipatie, sindromul intestinului iritabil), oboseala si stari depresive inexplicabile. Solutia? Probioticele va pot ajuta sa faceti fata stilului actual de viata.


Sursa: Mediafax
Foto: womenfitnesstrainer.com

Votati articolul

5 sfaturi pentru intarirea sistemului imunitar
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 2 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 - 4 =