Cautare
Abonare Newsletter Gratuit
Aboneaza-te gratuit si primeste noutati pe email.
Ultimele comentarii
Dana spune: Doresc sa achizitionez acest tip de paravan ce dimensiuni are si cat costa va rog, se livreaza la domiciliu? Multumesc
05-Sep-2017 06:53:43
Raspunde la intrebare
Irimia Maria spune: Floarea mea are viermisori verzi care-i mananca frunzele,va rog cine-mi spune ce pot sa fac.I-am curatat toate frunzele si cand a inmugurit si iau crescut cateva frunze am gasit iar viermisori pe ele.
27-Aug-2017 09:14:56
Raspunde la intrebare
sescu stela spune: buna ziua.am citit mes.d-voastra si ptr.ca e iulie ma gandeam poate mai aveti vre-un puiut de muraya.eu sunt din Timis.daca aveti si mai dati si altora eu am facebook Sescu Stela.bafta la proiectul de
22-Iul-2017 10:14:39
Raspunde la intrebare

Apa calda de la soare, sistem improvizat din sticle de plastic

Apa calda de la soare, sistem improvizat din sticle de plastic


Una din achizitiile programate pentru anul acesta la mine acasa este un incalzitor solar de apa. Pentru ca mai mult de sase luni pe an orasul meu este insorit, asta inseamna, teoretic, reducerea la jumatate a facturii cu apa calda.

Un astfel de sistem am gasit in toamna, in magazine, la pretul de 5000-7000 de lei. Este o investitie care va fi recuperata, fara indoiala.

Insa, la fel de bine pot fi construite sisteme improvizate, mult mai ieftine. Cel mai simplu "dus solar" este cel format dintr-un butoi vopsit in negru, montat la inaltime. Apa curge cu ajutorul gravitatiei, iar caldura este obtinuta de la soare, peretii negri absorbind energia.

Dezavantajul acestui sistem simplu dar ingenios este timpul de incalzire.

Pentru a scurta timpul de incalzire al apei, legile fizicii spun ca trebuie sa marim suprafata de contact. Acesta este si principiul pe care functioneaza sistemele din comert, care sunt construite, practic, dintr-o retea de tuburi dispuse in S sau in spirala, montate in interiorul unei incinte izolate, transparente.

Cunoscand principiul, nu mai trebuie decat sa il reproducem, folosind materialele pe care le avem la indemana.

Tubulatura poate fi realizata din cupru (mai scump), din pexal sau polipropilena, sau cel mai ieftin din furtun de irigatii. Insa, cu cat materialul este mai ieftin, cu atat durata de viata va fi mai mica. Expunerea permanenta la soare este un factor de stres care va imbatrani repede materialul, de aceea teava de cupru este, totusi, cea mai indicata.

Pentru realizarea incintei se construieste un cadru din lemn, sub tevi se aseaza o folie de aluminiu iar deasupra sticla.

O varianta si mai ieftina este cea din imagine, pe care am intalnit-o inclusiv pe un forum romanesc. Tuburile cu apa sunt introduse in conducte formate din tevi de plastic unite.

Un sistem explicat in detaliu il gasiti aici.


Autor | Dragos Serban


Comentarii
Comentarii 1 comentarii

alecsa 2013-08-19 16:14:00

as dori mai multe detalii, modul cum sunt lipite sticlele, schita marita a acestui sistem de incalzire a apei. Multumesc