Cautare
Abonare Newsletter Gratuit
Aboneaza-te gratuit si primeste noutati pe email.
Ultimele comentarii
Alexandra spune: Multumesc pentru informatii. Totusi, as dori sa sa intreb, ce fel de nisip? daca tai frunza cu codita si o bag direct in pamant, inteleg ca nu o sa se prinda? Multumesc !
03-Apr-2014 04:22:18
Raspunde la intrebare
Alexandra spune: Multumesc pentru informatii. Totusi, as dori sa sa intreb, ce fel de nisip? daca tai frunza cu codita si o bag direct in pamant, inteleg ca nu o sa se prinda? Multumesc !
03-Apr-2014 04:21:43
Raspunde la intrebare
Daniel spune: care este procedeul de pastrare si procesare a catinei in vederea obtinerii uleiului de catina?
25-Mar-2014 07:57:20
Raspunde la intrebare
Cum sa ai casa visata

Cum se prepara sosul harissa. Reteta de harisa explicata pas cu pas

Cum se prepara sosul harissa. Reteta de harisa explicata pas cu pas


Sosul harisa este, pe scurt, un fel de bulion iute obtinut din ardei, condimentat si aromat cu mirodenii. Este folosit in bucataria tarilor din nordul Africii.

Pentru obtinerea sosului harissa aveti nevoie de

  • ardei iute
  • usturoi
  • chimen
  • coriandru
  • suc de lamaie (sau otet)
  • ulei de masline

Lista ingredientelor difera in functie de regiune si preferintele fiecaruia. De exemplu, in sosul obtinut de mine am adaugat nucsoara si anason, am inlocuit lamaia cu otet si am strecurat in compozitie si cateva linguri de zahar. Am obtinut, astfel, un sos iute si dulceag.

Ce am adaugat in plus la Harissa

  • ceapa
  • bulion
  • seminte de mustar
  • apa

Desi reteta originala presupune exclusiv ardei iute, sfatul meu sincer este sa folositi ardei gras in proportie de cel putin 50%. In caz contrar, veti obtine, asa cum mi s-a intamplat mie, o varianta culinara a spray-urilor de auto-aparare. Este prima reteta pe care o scriu si la care adaug un capitol suplimentar:

Masuri de precautie!

  1. Folositi manusi de unica folosinta
  2. Preparati sosul cu geamul larg deschis
  3. Nu aruncati resturile la gunoi, folositi o punga etansa

Pentru obtinerea sosului harisa

Am spalat ardeii (din 1 kilogram de ardei iuti am obtinut trei borcane medii) si le-am taiat coditele. Am taiat apoi fiecare ardei pe lungime si i-am scos semintele, apoi am clatit din nou cu apa rece. Operatia aceasta a fost cea mai migaloasa, mie mi-a luat vreo doua ore. Pentru ca nu am folosit manusi, degetele m-au usturat doua zile dupa aceea, senzatia a fost similara arsurii. Desi am avut geamul deschis, substantele iritante (capsaicina, in special) s-au raspandit in toate camerele, chiar si in cele unde usile erau inchise!

Ardeii taiati astfel si curatati i-am tras 3-5 minute intr-o tigaie mare, larga, in ulei de masline. Tot acum am adaugat cepa, usturoiul si mirodeniile. Cand ceapa a devenit sticloasa iar ardeii s-au inmuiat am adaugat o cana mare cu apa, doua linguri de bulion, am acoperit si am lasat sa fiarba pana a scazut.

Amestecul din tigaie l-am trecut printr-un blender pana s-a facut o pasta omogena. Am pus in borcane, la suprafata am adaugat un deget de ulei de masline si am sigilat.


Autor | Dragos Serban


Comentarii
Comentarii 0 comentarii